مقالات آموزشی, مقالات آینده پژوهی

بازاریابی الکترونیک

بازاریابی الکترونیک

برای بررسی بازاریابی الکترونیک بهتر است در ابتدا به معنای واژه بازاریابی و انواع آن و تاریخچه آن بپردازیم سپس به سراغ بازاریابی الکترونیک، انواع بازاریابی الکترونیک، مزایا و معایب ، ویژگی های بازاریابی الکترونیک برویم:

بازاریابی

ضرورت بازاریابی از آنجا نشات می گیرد که افراد در پس تامین خواسته ها و نیازهای خود اقدام کرده و محصولات و خدماتی را به یکدیگر ارائه می دهند؛ محصول زاییده نیاز بشر است و هر چیزی را که خدمتی ارائه دهد یا نیازی را برآورده کند محصول قلمداد می شود که شامل مکان ها، سازمان ها، خدمات، عقاید است به عبارت دیگر محصول عبارت است از هر چیزی که قادر به ارضای یک خواسته باشد حال چگونگی معرفی محصول بازاریابی نامیده می شود. اساسا استراتژی ها و تاکتیک هایی  که قبل از ظهور اینترنت برای معرفی و فروش محصول بکار گرفته می شده است به عنوان بازاریابی سنتی یا بازاریابی آفلاین شناخته می شود؛ در بازاریابی سنتی  بازاریابی از طریق فروش مستقیم، تبلیغات تلویزیونی و رادیویی، پست، تبلیغات چاپی مانند بروشور و کاتالوگ صورت می گرفته است. اما با ظهور اینترنت و ارسال اولین ایمیل در سال 1971 توسط ری تاملینسون بستر ارسال و دریافت فایل فراهم شد. در واقع می توان گفت سال 1990  با توسعه فناوری و ایجاد موتور جستجوی Archie بازاریابی دیجیتال پا به عرصه دنیای نوین گذاشت.و از آن پس شرکت ها  روش های آنلاین را برای بازاریابی دیجیتال انتخاب کردند، با گسترش کامپیوترهای شخصی و افزایش مشتریان الکترونیک، برنامه های مدیریت ارتباط با مشتری CRM))   به عامل مهمی در فناوری بازاریابی تبدیل شد. رقابت شدید فروشندگان را مجبور کرد خدمات بیشتری در استراتژی های خود بگنجانند. همچنین بازاریابان با استفاده از نرم افزار eCRM توانستند داده های عظیم مشتریان آنلاین را در اختیار داشته باشند و این باعث شد اولین آگهی بنری دیجیتال در سال 1994 در چهار ماه اول بیش از 44% از افرادی که آن را دیدند روی آن کلیک کنند. در سال 2000 با افزایش تعداد کاربران اینترنت، کاربران برای خرید های خود ابتدا به صورت آنلاین به تحقیق و بررسی راجع به محصولی که قصد خرید آن را داشتند می پرداختند تا اینکه مستقیم به فروشنده مراجعه کنند همین امر سبب شد بازاریابی الکترونیک مسیر رو به پیشرفتی را طی کرده و هم اکنون شاهد آن هستیم که چگونه بازاریابی الکترونیک نه تنها بازارهای داخلی بلکه بازارهای بین المللی را نیز تسخیر کرده و دنیای تجارت را متحول کرده اند. در ادامه این مقاله چنانچه علاقه مند هستید تا با بازاریابی الکترونیک بیشتر آشنا شوید و از آن در کسب و کارها و حتی زندگی روزمره خود استفاده کنید و  ویژگی های آن را بدانید با ما در ادامه مقاله همراه باشید:

بازاریابی الکترونیک چیست؟

بازاریابی اینترنتی، بازاریابی دیجیتال، بازاریابی آنلاین تمام این این کلمات به طور مترادف برای بازاریابی الکترونیک استفاده می شوند و منظور از آن استفاده از اینترنت و استفاده از کانال های الکترونیکی ارتباط با مشتری برای نشر پیام های بازاریابی و معرفی محصول و یا خدمات خود می باشد. امروزه با گسترش این کانال ها این واژه ابعاد وسیع تری پیدا کرده که می توان از هر کانال به صورت تخصصی بهره گرفت که در زیر به چند مورد از آن اشاره می کنیم:

بازاریابی الکترونیک

بازاریابی الکترونیک

انواع

  1. بازاریابی شبکه های اجتماعی (social Marketing)
  2. بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
  3. بازاریابی وبلاگی(Blog Marketing)
  4. بازاریابی پیامکی (text Marketing)
  5. بازاریابی توسط بازی های یارانه ایی(In-Game Marketing)
  6. بازاریابی توسط برنامه های موبایلی (App Marketing)
  7. بازاریابی ویدئویی (video Marketing)

مزایا

برخی از مزایای مهم بازاریابی الکترونیک را در زیر با یکدیگر بررسی می کنیم:

  • پاسخ فوری. دریافت پاسخ بازاریابی الکترونیک آنی است. یعنی شما محصولی را بارگزاری می کنید سپس انتشار پیدا می کند و یک شبه میلیون ها نفر از آن بازدید می کنند.
  • مقرون به صرفه. در مقایسه با سایر رسانه های تبلیغاتی بسیار ارزان تر است. مخصوصا اگر از روش های بدون پرداخت استفاده می کنید که هزینه آن صفر است.
  • ریسک کمتر. وقتی شما هزینه ایی در بر ندارید و نرخ بازدید بالاست. درواقع شما ریسکی برای از دست دادن نکرده اید.
  • جمع آوری داده های بیشتر. با این روش شما طیف وسیعی از داده ها در مورد مشتریان خود دارید. اطلاعات این مشتریان بعداً می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
  • در ارتباط بودن. یکی از جنبه های مهم بازاریابی دیجیتال این است که شما با مشتری در تعامل هستید. مردم نظرات خود را می گذارند و شما بازخوردی از بازار هدف خود را بدست می آورید.
  • در معرض قرار گرفتن بیشتر محصول. وایرال شدن محصول شما می تواند محصول یا خدمات شما را در معرض دید بیشتری قرار دهد.
  • دسترسی. شگفتی دنیای آنلاین و بازاریابی الکترونیکی این است که همه جا در سراسر جهان قابل دسترسی است.

معایب

بازاریابی الکترونیک خالی از عیب نیز نیست در زیر برخی از معایب آن را با یکدیگر بررسی می کنیم:

1-وابستگی به تکنولوژی. بازاریابی الکترونیک کاملا به فناوری و اینترنت وابسته است. با کوچکترین اختلال در اتصال به اینترنت کل تجارت شما می تواند در معرض خطر قرار بگیرد.

2- رقابت جهانی. وقتی محصول خود را به صورت آنلاین عرضه می کنید، با یک رقابت جهانی رو برو می شوید زیرا همه جا قابل دسترسی است.

3-حریم خصوصی و مسائل امنیتی. از آنجا که داده های شما برای همه قابل دسترسی می باشد حفظ حریم خصوصی و مسائل امنیتی اهمیت ویژه ایی دارد. بنابراین باید در مورد آنچه به صورت آنلاین عرضه می کنید بسیار محتاط باشید.

4- هزینه نگهداری. در جایی که تکنولوژی با سرعت در حال تغییر است، باید به طور مداوم خود را با تکنولوژی همگام سازید که هزینه های آن بسیار بالا است.

بازاریابی الکترونیک

بازاریابی الکترونیک

ویژگی های بازاریابی الکترونیک

مشاغل بزرگ یا کوچک و بسیاری از مشاغل دیگر به دلیل ویژگی های گوناگون و مزایای بسیار آن  از بازاریابی الکترونیک استفاده می کنند. بعضی از این ویژگی های مهم به شرح زیر می باشد:

بازاریابی الکترونیک ارزان تر از بازاریابی سنتی است

اگر بازاریابی الکترونیک را با بازاریابی سنتی مقایسه کنید به روشنی خواهید دید که هزینه های بازاریابی الکترونیک در برابر هزینه های تبلیغات در روزنامه ها، بیلبوردها، تبلیغات تلوزیون و رادیو بسیار ارزان تر و موثر تر است. همچنین شما می توانید به طیف وسیعی از مخاطبان با منابع بسیار ناچیز دست پیدا کنید.

تعداد بازدید های قابل مشاهد

با استفاده از نرم افزارهای موجود می توان تعداد بازدید ویدئو ها، تعداد ایمیل های بازشده، و کلیک هایی که روی لینک ها خورده است را تجزیه و تحلیل کرد و از همه مهتر اینکه این نرم افزارها به ما نشان میزان فروش از طریق بازاریابی الکترونیکی را نشان می دهند.

دسترسی 24/7/365

بازاریابی از طریق الکترونیک محدودیت زمانی ندارد و همیشه در 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته و 365 روز از سال در اختیار مشتریان است، فرقی نمی کند که شما در چه مکانی هستید آیا در حال استراحت هستید و یا در یک مهمانی هستید، از این طریق محصولات  شما همواره در دسترس کاربران قرار دارد.

جلوگیری از اشتباهات آینده

با استفاده از نرم افزارهای موجود با ارقام تجاری و تجزیه و تحلیل محصولات شما توسط نرم افزار اطلاعات سفارشی در مورد کسب و کار شما در اختیارتان قرار می دهد که از این طریق شما متوجه می شوید کدام گزینه را بهبود بخشید و چه محصولی را حذف کنید و این رمز اصلی موفقیت مشاغل می باشد.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید